Boek — Hyperhidrosis

'Positief boek over overmatig zweten' doorbreekt taboe

Hoe doorsta je dagelijkse beproevingen met klotsende oksels of glibberige handen? Zweten staat in onze samenleving voor vies en vervelend. Maar overmatig zweten - ofwel hyperhidrosis - is een drama. En een taboe, want 'zweters' praten er doorgaans uit schaamte niet over.

Publiciste Marja Boedart schreef er een boek over, dat op 26 september 2014 is verschenen: 'Hyperhidrosis, een positief boek over overmatig zweten'. Cardiothoracaal chirurg Theo Klinkenberg (UMCG), kinder- en longchirurg Marco Schnater (ASZ, vanaf sept. 2015 Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis) en dermatoloog Wim Venema (WZA) werkten eraan mee, evenals 26 (ex-)patiënten die (bijna) allemaal van hun aandoening verlost zijn aan de handen en/of oksels dankzij nieuwe medische behandelingen.

Kopen en bestellen

Meer informatie over het boek vind je in de webwinkel van mijn uitgever. Ook kun je het boek hier direct bestellen. Uiteraard kan dat ook via bol.com en elke erkende boekhandel in Nederland.

Een passage uit het boek

Nat, natter natst! Ofwel altíjd kletsnatte handen! Ik wist niet beter. Maar die natte moessontijd is voorbij, want met kurkdroge handen heb ik dit boek geschreven. Kurkdroog, nou en, hoor ik de lezer denken. Dat is toch niks bijzonders? Voor mij wel, want die kurkdroge handen heb ik pas sinds 2013. Ruim 45 jaar leefde ik dus met die akelige zweethanden! Ook als ik relaxed was en gewoon thuis op de bank zat. Dus zonder stress, inspanning, sporten of wat dan ook, droop het zweet al van mijn handen. Behalve ’s nachts als ik sliep… Hoezo? Ik leed jarenlang aan de aandoening hyperhidrosis palmares, ofwel overmatig zweten van de handen. Een definitieve oplossing voor dit zweetprobleem was er lange tijd niet. Toen ik een puber was, zei de huisarts al tegen mij: “Een oplossing? We kunnen alleen je handjes afhakken.” En daar moest ik het maar mee doen. Een andere keus had ik immers niet...

Meer informatie

Overige informatie over hyperhidrosis, ofwel overmatig zweten (in mijn boek betreft het de handen en/of oksels), lees je via:

www.asz.nl/hyperhidrosis

www.dry-nederland.nl

www.huidarts.info

www.hyperhidrosis-kliniek.nl

www.overmatigzweten.nl
 

Afstudeeronderzoek

Naar aanleiding van mijn boek, heeft Daphne den Hollander een onderzoeksrapportage geschreven, bachelor afstudeeronderzoek 2017-2018 aan de Haagse Hogeschool.

 

Kijk ook bij media-aandacht.

 

Marja Boedart
Woonvizier woonvisie
KPN BRS in focus
Mebest 75
Wonen in Rhoon
AD Wonen
Careyn Collega
Woonmagazine WBV Poortugaal
Hyperhidrosis